Drömmen om frihet

 

I folkabussen ska det säljas vintagekläder sommaren lång. Främst blir det kläder från 60- och 70-talet på olika festivaler och städer. Platåskor med träsula, virkade västar, pärlor och fladdrande byxor. Foto: Amanda de Aguiar och Beatrice Jakobson

bild 5Barcelona, en varm sommardag och en lila folkabuss på en sidogata. Inuti pyntad med blommor och batikmönstrade tyger. Uppe på taket finns en kupol att sova i. Utanpå är Medusa’s Wicked Women avbildade med ostyrigt hår. Och så kläderna. Fransvästar, utsvängda byxor, etno- och blommönster. De ligger i högar överallt i bussen. I sovkupolen och på toaletten. Efter Barcelona blir det kanske Paris eller Berlin. Eller, vem vet egentligen.

Vid Stigbergsplatsen på Henriksberg i Göteborg hänger Beatrice Jakobson och Amanda de Aguiar upp sina nya affischer. Det är vår, solen lyser men den kalla vinden letar sig fortfarande in under tunna vårjackor. På affischerna är de själva avbildade på psykedeliskt 60-talsvis. Drömskt och som en flört med decenniets sena rockkultur. De bildar Medusa’s Wicked Women. I mitten på affischen finns Medusas huvud, fullt av ormar. Medusa som i den grekiska mytologin är nymfen som blev bannad av Athena till sitt yttre. Det efter att hon sades ha förfört Poseidon. Wicked Women efter en låt med det amerikanska rockbandet Coven, med satanistiska influenser, som bildades i slutet på 1960-talet. Men eftersom bandet låg före sin tid slog de inte igenom förrän mycket senare.

– Låten handlar om att inte ta någon skit och det är fint att som kvinna kunna sjunga den typen av musik på den tiden, säger Amanda.

Amanda sitter på huk vid en av glasdörrarna. Hon berättar hur viktigt det är för henne att känna sig fri genom det hon har på sig. Men hon vill inte begränsa sig i hur hon klär sig.

– Kläder representerar frihet för mig. Hade jag varit lycklig i mjukisbrallor hade jag haft det varje dag, säger hon. 

Amanda har en lång aprikos kaftan med stora tygrosor längs kragen och vid ärmsluten. Runt huvudet ligger ett silversmycke med pärlor och stenar som hänger ner fram i pannan. På fötterna bär hon lila platåskor i mocka.

Ikväll arrangerar Amanda och Beatrice klubben The Imaginarium of Medusa’s Wicked Women eller en ”folkabuss-köpar-klubb” som de också kallar det. Bandet Demonen spelar. Pengarna de får in från inträdet och eventuella gåvor under kvällen ska gå till att köpa en folkabuss. En folkabuss som ska gå som en turné genom Europa i sommar. En militärgrön, skattebefriad folkabuss från 80-talet med en sovkupol uppe på taket. Toaletten ska göras om till klädförråd. I folkabussen som ska målas om och fixas till, ska de resa, leva och sälja vintagekläder sommaren lång. Främst blir det kläder från 60- och 70-talet på olika festivaler och städer. Platåskor med träsula, virkade västar, pärlor och fladdrande byxor.

Comments are closed