Krönika: Foppatoffeln – ett plastigt elände

Johanna

”Ser du de där små hålen? Det är där din värdighet rinner ut!”

Det lite så jag känner inför denna lilla fotbonad.

Lika hatad som älskad verkar den vara – Foppa-toffeln. Eller ja, Crocs som de egentligen heter. Det är bortom mitt förstånd hur denna fula lilla gummitoffel har fått ett hem i nästan varje svenskt hushåll. Hur kan en toffel göra mig så upprörd? Det har jag ingen aning om. Borde jag inte uppröra mig mer över världssvält, krig, rasism? Självklart gör jag det också. Men det känns lite lättare att ta ut sina aggressioner på en liten gummisko. Så ful att den, enligt mig, kan jämföras med den gamla bruna gubbsandalen. En modern variant av den kanske? De små lufthålen är ju i alla fall likadana.

Nu påstår jag inte att jag är någon slags mode-expert, men jag hittade den här beskrivningen av Foppa-toffeln på en webbsida för Crocs:

Crocs är i första hand en arbetssko men den är även accepterad i modebranschen som ett trendigt plagg. Crocs-modellerna är många och likaså användningsområdena.” 

Nu undrar jag följande: VEM i modebranschen accepterar denna toffel som ett trendigt plagg? Skor eller tofflor har ju genom tiderna ändrats. På 70- och 80-talet skulle det vara träskor, 90-talet bestod av Birkenstock-tofflor, men även de sportiga ”badtofflorna”. Under 00-talet fortsatte trenden med Flipflop-tofflor och nu alltså Peter ”Foppa” Forsbergs namne Foppa-toffeln. Enligt Wikipedia heter toffeln så i Sverige för att Foppa gick runt i Crocs på grund av en hälskada och sedan valde att lansera dessa otyg i Sverige. Jag älskar hockey. Och jag respekterar Peter Forsberg som hockeyspelare – han är en av de största. Men jag tycker han borde ha lämnat toffelmodet till någon bättre lämpad i ämnet. Spela hockey, träna hockeylag, gör något med hockey- det är du bra på! Men lämna tofflorna och modevärlden ifred.

Å andra sidan kan man ju undra om det verkligen finns snygga tofflor – alls?! Men i min mening finns det i alla fall mindre fula tofflor. Sommaren är ju tofflornas högsäsong. Och ja, Foppa-toffeln må vara bekväm och skön såhär lagom till sommaren, men finns det inget bättre?

Och om du nu väljer att använda dina plastiga vänner: kom ihåg att värdigheten rinner ut även om du har strumpor i!

 Johanna Enbäck

 

Comments are closed