What makes a Trend

I samband med att Phoebe Philo, chefsdesigner på Céline, tackade för sig efter en visning i Paris kom hon ut på catwalken i marinblå polotröja, svarta lösa kostymbyxor som var snäppet för långa och korvade sig något på hennes kritvita Adidas Stan Smiths. Nu var saken avgjord. Det blev officiellt, high street fashion och high fashion hörde ihop.

Plötsligt finns en trend överallt. Påcatwalken i någon av modemetropolerna, på supermodellen ellerpånågon bloggare.  Alla har plötsligt lagt beslag på just detta. Men trender är sällan en plötslig händelse, det tar tid innan de expanderar.

– När en trend slår igenom har den ofta legat och puttrat i många säsonger. Man räknar med att det tar ungefär tre säsonger innan fenomenet syns i butiker och på folk på stan, säger Tomas Erdis, stylist och make up artist med bland annat modemagasinet Elle som största uppdragsgivare.

Ett av de äldsta och mest ikoniska plagg i modern tid är ”den lilla svarta”. Enkelt förklarat är det en svart klänning som i sin utföring bör vara ganska simpel. Grundtanken, som Coco Chanel har uttryckt sig är att den skulle personifieras av den som bär klänningen.

– Denna klänning har över 100 år på nacken och kan egentligen se ut lite hur som helst. Den ska vara svart och din räddare i nöden när ingenting annat passar, säger Tomas Erdis.

I och med att kvinnor började strida för sina rättigheter i början av 1900-talet samt Första världskriget började helt andra krav ställas på kläderna kvinnor bar.

Hittills krävde modet stora klänningar, korsetter som klämde åt midjan till minimum och hattar som vägde lika mycket som ett spädbarn. Under kriget blev kvinnorna tvungna att börja jobba och nu sattes andra krav på den garderob man hade.

”One is never underdressed or overdressed in a Little Black Dress”, Karl Lagerfeld”

Den lilla svarta klänningen var så pass enkel att accessoarerna som valdes till blev mer personliga och definierade personens stil.

Ingen glömmer bilden av Jackie Kennedy med sina två barn på sin mördade mans begravning iklädd en enkel svart klänning med en enkel svart jacka.

– Det här är ett plagg som jag vågar påstå finns i varje kvinnas garderob, säger Tomas Erdis.

 
Läs mer i senaste numret av Dummy. Börja prenumerera här.

Text: Nadia Kandil

Comments are closed