Uniformen

Mål ska göras, legender skapas och mästare koras. Men när Fotbolls-VM i Brasilien snart drar i gång handlar det om mer än bara matcher för spelarna. Man ska ha på sig ”rätt” kläder också.

Förutom den officiella bilen, drycken och leverantören av hemelektroniken finns det även officiella VM-kläder. Rättare sagt Adidasplagg. Som en av jättarna inom sportmode har man samarbetat med VM-arrangören FIFA sedan 1970. Men det är ingen garanti för att Neymar, Ronaldo och de andra världsstjärnorna kommer att dra på sig deras tröjor vid avspark.

– Adidas är officiell sponsor till VM, så då får inget annat klädmärke synas. Undantaget är matchdräkten, där varje förbund själv får bestämma, berättar Magnus Berglund, sponsringsrådigvare.

Något att tänka på när värdnationen Brasilien den 12 juni spelar öppningsmatch mot Kroatien. Bägge lagen är nämligen sponsrade av konkurrenten Nike och spelar med deras logga på bröstet.

Men om vi bortser från matcherna, träningarna, presskonferenserna och alla andra formella tillfällen. När spelarna inte nödvändigtvis är representanter för sitt land, är det okej för Messi att ha på sig sina egna badbyxor och solglasögon då?

– Oftast så har man representationskläder. Men en ledig dag på stranden är det fritt beroende på vad de egna länderna sätter upp för regler, säger Magnus Berglund.

För att komplicera klädvalet ytterligare så har många spelare dessutom privata sponsorer. De vill självfallet synas när världens alla blickar är riktade mot Rio, Sao Paulo, Fortaleza och de andra VM-städerna.

– Det är ju skillnad på om du råkar ta på dig fel skjorta eller om du gör en medveten exponering. Tar massa instagrambilder på dig själv, lägger upp och sprider, menar Magnus Berglund.

Så, vad händer om exempelvis Van Persie skulle ertappas med att göra reklam för någon som det egna förbundet inte har något avtal med?

– Då kan det handla om böter. Kanske motsvarande 100 000 kronor. Sponsorn får hela landslagsledningen på sin sida. De drar in mycket pengar till fotbollen och då har de mycket att säga till om, fortsätter Magnus Berglund.

Vilka som får lyfta pokalen den 13 juli vet vi inte ännu.

Men de som sliter av sig tröjan vid ett eventuellt guldfirande bör nog för sin egen skull se till att ha på sig rätt kläder även under matchstället
Läs mer i senaste numret av Dummy. Börja prenumerera här.

TEXT: Gustaf Dominicus

Comments are closed