Cricket i Sverige

Mode är inte bara kläder, även inom sport förekommer trender. Vissa är stora. Andra är mindre. Cricket är en av de sistnämnda och kämpar dagligen för att växa i Sverige.

En boll viner förbi. Den slår i marken bredvid oss. Hårt. Ljudet av smällen får oss att rycka till och kamerautrustningen kränger till av stöten. Det är Manuj Jadvest som precis har fått iväg en screwball. Han står på andra sidan planen och coachar sitt lag – Seaside Cricket Club. Varje vecka så samlas de för att träna ihop och alla är välkomna. De vill inget hellre än att cricketen ska växa och bli större i Sverige.

Nere på kortsidan i en neongul väst står Ylva Sixt och tränar slag med en lagkamrat. Hon är tolv år gammal och har spelat cricket i snart ett år. Just nu är hon ensam tjej i laget, men det kan det snart komma att bli ändring på. Manuj Jadvest jobbar ständigt med att låta skolungdomar få prova på sporten och hoppas att fler ska ansluta sig till honom och hans lag.

– Vårt mål är att försöka få tillräckligt många ungdomar för att kunna ha ett ungdomslag till nästa år. Ett annat mål är så klart att försöka vinna SM, berättar han.

Under 2015 så hoppas de även på att komma med i Riksidrottsförbundet, något som skulle öka deras chanser att växa.

– Ofta är det kanske lite mindre idrotter som behöver mer stöd än stora etablerade, faktiskt. Och som är mer tacksamma för det stöd de kan få av oss, säger Johan Gadd, distriktsidrottschef på Västsvenska idrottsförbundet.

 
Läs mer i senaste numret av Dummy. Börja prenumerera här.

Text: Gustaf Dominicus & Emelie Andréasson

Comments are closed