Oklart sportmode

 

Inom damidrotten har vissa förbund runt om i Europa valt att fokusera på annat än bara prestation för att dra till sig ett större publikintresse. Med jämna mellanrum kommer förbunden upp med förslag som handlar just om hur deras kvinnliga idrottare ska vara klädda.

Det handlar om korta kjolar, små bikinitrosor och tighta, avslöjande dräkter som ska öka sportens attraktion. För tre år sedan kom det internationella badmintonförbundet med förslag om kjoltvång. Förslaget möttes av starka protester och drogs senare tillbaka. 

Ungefär samma sak inträffade i boxningsvärlden då liknande förslag pitchades inför OS i London för två år sedan. Även här skulle damerna bära kjol. Inom tennis förväntas de kvinnliga spelarna bära moderiktiga, fashionabla kjolar och klänningar. Något annat skulle kanske svika publiken.  I beachvolleyboll spelar herrarna i shorts och linnen medan kvinnorna har på sig bikini, oftast i modell mindre. I större sammanhang har det tidigare funnits en maxgräns på trosornas sidsöm.

En man som ser stora möjligheter och potential i att använda sig av vissa typer av kläder är Thierry Weizman, ordförande för holländska handbollsklubben Medz. När han sökte en lösning på sinande publiksiffror fann han svaret i just kläderna. Weizman såg att de damidrotter som drog mest publik och intresserade TV hade just kjolen som gemensam nämnare. 

Weizman menar att tennis och beachvolleyboll är exempel på sporter där media ger damerna lika mycket uppmärksamhet som männen, vilket är ett undantag från hur det brukar se ut.

Natalie Barker Ruchti är docent vid instutionen för kost och idrottsvetenskap på Göteborgs universitet.

– Fotografer och journalister har en viktig roll i att återupprepa de traditionella idealen. Det kan handla om att ta vissa typer av bilder som när kjolar flyger upp i tennis eller fokusera på särskilda kroppsdelar, säger hon.

Sex säljer, så är det bara. Och det verkar inte finnas undantag ens inom idrotten. Uppmärksamhet och höga publiksiffror genererar pengar. Damidrotten har större problem med att locka till sig publik jämfört med herrarna. Detta är något de måste förhålla sig till för att kunna säkra sporternas fortlevnad. Samtidigt är det få av idrottarna själva som överhuvudtaget ser kläderna som ett problem. Barker Ruchti menar att många kvinnliga idrottare, som i egenskap av löntagare, förväntas leva upp till vissa underförstådda förväntningar från förbundens sida vilket kan göra det svårt för dem att säga ifrån.

Kvinnliga golfare i Kina får dessutom finna sig i krav på skönhetstävlingar och att bli fotograferade i bikini.

– Jag har hört om idrottare som har problem med att de antas bära vissa kläder. Särskilt i sporter med avslöjande kläder, till exempel inom beachvolleyboll och boxning, säger Barker Ruchti.

 

Läs mer i senaste numret av Dummy. Börja prenumerera här.

Text: Lovisa Dahlström & Nanna Isaksson

Comments are closed