Ghanas fotomodeller- förena er

Modellyrket, många unga killar och tjejers dröm. I Sverige ses yrket som väletablerat. I Ghana ses modell inte som ett yrke. Dåliga villkor och minimal lön gjorde att Kwame Osei Nyarko fick nog och startade Ghanas första fackförbund för modeller.

Söndag i Ghanas huvudstad Accra. En ung försäljare balanserar tunga varor på skallen. Gata för gata tar hon sig fram, försöker locka till sig kunder.  Trafiken är tung. Aldrig är det tyst. Bilar tutar. Ibland bara för att hälsa, ibland för att skrämma bort en höna från gatan.

Accra är också högkvarteret för modeindustrin som växer sig allt starkare i landet.
På tolfte våning i skyskrapan på Oxford Street, Accra håller Kwame Osei Nyarko idag ett möte med den organisation han leder och som han fäster sitt hopp vid. 
Han ska med hjälp av Models Association Ghana skapa en profession. 

– När folk frågar vad jag jobbar med svarar jag modell. Då tittar de oförstående på mig och frågar, vad mer jag jobbar med. Jag ska kunna vara ”bara” modell. När folk säger att de arbetar som revisor är responsen ofta positiv, vi vill skapa samma sak med modellyrket, säger han. 

Models Association Ghana är en första icke-kommersiella organisationen för modeller i landet och vittnar om en utveckling av modebranschen som annars kan kännas långt borta i ett samhälle som håller hårt på gamla traditioner. Enligt Kwame Osei Nyarko växer industrin och inställningen till mode blir allt mer positiv, just därför har han haft möjligheten att utveckla organisationen. Utöver att leda organisationen jobbar han med stora designers, hans syns i reklam över hela Afrika och han arrangerar events. Med sig vid sin sida har han Lord Ameyao Gidiglo som är projektansvarig och Caleb Mensah som är administratör. Alla har en karriär som modell i cv-et.

Naturligtvis finns yrket redan där rent inofficiellt, men det handlar om att öka förståelsen och statusen av modellandet. Först då kan villkoren bli bättre. 

– Modeller är prostituerade och fyllon, det tror många här, berättar Lord Ameyao Gidiglo.

Kwame Osei Nyarko förklarar att modellbranschen tidigare gått dåligt. Det var svårt att få jobb för modeller och de som fick jobb hade svårt att få värdiga villkor. Han uppskattar att det hela började utvecklas för några år sedan, ungefär år 2009-2010 då industrin satte igång på riktigt med fler shower, nya klädkedjor och fler agenturer.
Orsakerna till att organisationen behövs är många men pengar är en viktig faktor, det är lätt att bli underbetald och lurad i en bransch utan gemensamma villkor och avtal. 

– Det är pengar som varit de största problemet. Vi har blivit betalade ”peanuts”. Det vill säga ”small money”, säger Lord Ameyao Gidiglo.
–  Tanken med vår organisation är att modellerna ska kunna komma till oss och få information om hur mycket de borde tjäna. På så sätt kan de sätta krav i framtiden. De ska veta sina rättigheter, fortsätter Kwame Osei Nyarko. 
– Om du har en talang, vare sig det gäller fotboll, skriva böcker eller modella så måste du ibland också få hjälp med hur du ska använda  dig av din talang, tillägger Lord Ameyao Gidiglo.

Läs mer i senaste numret av Dummy. Börja prenumerera här.

                                                                                                                                    Text:Sigrid Rosell

 

Comments are closed